Hrskavi prženi sir

Rastu li vam zazubice kada pomislite na bogati topljeni sir u hrskavoj korici? Umjesto prženog sira iz zamrzivača možete isto tako brzo i jednostavno sami pripremiti prženi sir. Priprema u domaćoj kuhinji bit će zabavna, a okus mnogo bolji.

Hrskavi prženi sir

Sastojci

  • 500 g sira Zelene doline (Edamec Zelene Doline ili Gauda Zelene Doline)
  • 3 velika jaja
  • 200 g krušnih mrvica
  • 100 g brašnja
  • ulje za prženje

Prilog

Kao prilog možemo ponuditi:
  • kiselo vrhnje Zelene Doline
  • hladni umak od jogurta
  • umak od brusnica ili
  • umak od rajčica.

Priprema

Sir narežemo na barem pola centimetra debele kriške. Umutimo dva jaja i pripremimo 3 duboka tanjura sa sastojcima za pohanje. U prvi stavimo brašno, u drugi umućena jaja, a u treći krušne mrvice.
Svaki komad sira sa svih strana uvaljamo, najprije u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u krušne mrvice. Ne smijemo zaboraviti uvaljati i rubove sira. Važno je da sir bude pokriven ovitkom sa svih strana da za vrijeme prženja ne bi »pobjegao« iz ovitka za pohanje.
Na štednjaku u tavi zagrijemo ulje. Sir popečemo do zlatnožute boje s obje strane (približno pet minuta sa svake strane). S prženoga sira ocijedimo ulje. Najbolje je upotrijebiti košaricu za prženje ili cjediljku. Možemo koristiti i papirnate ubruse. Iako pažnja – ako je pržena korica puknuta, kriške sira će se zalijepiti na ubrus.
Kao prilog na list salate stavimo kiselo vrhnje sa začinskim biljem, hladni jogurtni umak, umak od brusnica ili salsu od rajčica. Ako baš ne možete odoljeti, dozvolite si klasičan tartar umak i prženi krumpir. Sve zajedno ukrasimo listićima peršina ili kriškama crvene paprike.