Lazanje

Sastojci

  • 20 listova tijesta za lazanje
  • 800 g miješanog mljevenog mesa
  • 500 g rajčica u komadima, odnosno pelata
  • 30 g sitno naribane mrkve
  • 3 očišćenog crvenog luka
  • 3 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 žlice nasjeckanog bosiljka
  • 3,5 dl bijelog vina
  • 6 dl jušnog temeljca
  • 7 žlica maslinovog ulja
  • parmezan
  • sol i papar

Bešamel

  • 3 dl mlijeka Zelene Doline
  • 3 dl slatkog vrhnja Zelene Doline
  • maslac Zelene Doline
  • 6 žlica brašna
  • sol

Priprema

Na umjerenoj vatri popržimo nasjeckan crveni luk i češnjak. Dodamo mljeveno meso i miješamo. Meso prelijemo vinom. Zatim dodamo peršin i bosiljak, pržimo približno 5 minuta i dodamo koncentrat od rajčice. Dodamo jušni temeljac, sol i papar i na umjerenoj vatri kuhamo približno 30 minuta.

Za to vrijeme u manjoj posudi rastopimo maslac i postupno dodajemo brašno. Dolijevamo vrhnje i mlijeko, dodamo sol i neprekidno miješamo dok bešamel provrije. Bešamel pripremamo na umjerenoj vatri.
Pekač premažemo maslacem, dno prekrijemo listićima tijesta za lazanje koje prethodno možemo skuhati. Zatim slažemo slojeve: bešamel, meso, listići. Postupak ponavljamo koliko želimo. Kada završimo, gornji sloj prekrijemo parmezanom.
Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva. Lazanje se peku 30 minuta. Izvadimo ih iz pećnice i pustimo stajati 5 minuta, a zatim ih poslužimo.