Zaštitni znak »Odabrana kakvoća – Slovenija«

Izbrana kakovost Slovenija

Svjesni važnosti kakvoće hrane koju konzumiraju, potrošači danas pažljivije provjeravaju kakvoću i podrijetlo hrane. Nije im svejedno tko i kako je proizveo mlijeko i mliječne proizvode. Vjeruju u slovensku kakvoću, važan je čimbenik odlučivanja prilikom kupovine, stoga potražnja za domaćim proizvodima raste. Slovenski prehrambeni proizvodi, također mlijeko i mliječni proizvodi, do sada nisu imali jedinstveni znak i jedinstveni pristup komunikacije na tržištu. Kako bi u buduće potrošači lakše prepoznali lokalne kvalitetne proizvode, prerađene i proizvedene u Sloveniji, Ministarstvo poljoprivrede je sa svim sudionicima unutar lanca uspostavilo nacionalnu shemu »Odabrana kakvoća« i zaštitni znak »Odabrana kakvoća – Slovenija«.

Ponosni nositelji znaka »Odabrana kakvoća – Slovenija«

Znak jamči potrošačima da je riječ o proizvodu s posebnim svojstvima i daje jasnu poruku da je proizvod redovito kontroliran te u potpunosti prerađeno i proizvedeno u Sloveniji.

Mlijeko i mliječni proizvodi sa zaštitnim znakom »Odabrana kakvoća – Slovenija« odlikuju sljedeća svojstva:

  • podrijetlo sirovog mlijeka – prerada mlijeka i proizvodnja se u potpunosti odvijaju u istoj državi, Sloveniji,
  • kakvoća mlijeka – odlična mikrobiološka kakvoća mlijeka,
  • svježina sirovog mlijeka – od preuzimanja mlijeka iz mjesta sakupljanja do ulaska u proizvodni pogon ne prolazi više od 15 sati.

Znak »Odabrana kakvoća – Slovenija« u skupini mlijeka može isključivo pripadati najkvalitetnijim proizvodima slovenskog podrijetla. U sebi nose poruku - poticati potrošače kupovini domaćih mliječnih proizvoda, gdje su zajamčeni kratki putovi dostave, svježina proizvoda i njihova kakvoća. Za proizvođače to znači predanost brizi o potrošaču te razvoju slovenskog ruralnog područja i mljekarstva.

Mliječni proizvodi ZELENE DOLINE s oznakom »odabrana kakvoća – Slovenija«

28. listopada 2016., Mlekarna Celeia i više od 1000 slovenskih proizvođača mlijeka uspješno su izvršili certifikaciju i ušli u shemu »Odabrana kakvoća«.

Direktor Mlekarne Celeia, Marjan Jakob, ovom je prilikom izjavio: »28. listopad 2016. i ulazak u shemu »Odabrana kakvoća« predstavlja novu prekretnicu u povijesti Mlekarne Celeia. Godine 2014., Mlekarna Celeia je otvorila vrata potrošačima; jedina je slovenska mljekara koja je preko Mliječne ceste i mobilne aplikacije Izvor – by OriginTrail omogućila praćenje mliječnih proizvoda ZELENE DOLINE sve do izvora, do farme u kojoj je mlijeko proizvedeno. Shema »Odabrana kakvoća« za Mlekarnu Celeia također predstavlja nastavak strategije kojom smo se obvezali da mlijeko otkupljujemo isključivo na slovenskom otkupnom području te da potrošaču ponudimo najbolju slovensku kakvoću.«

Božićni jogurt s oznakom »Odabrana kakvoća – Slovenija«

Božićni jogurt prvi je proizvod kojim robna marka ZELENE DOLINE ulazi na tržište zaštitnim znakom »Odabrana kakvoća – Slovenija«.

Što smo napisali o Božićnom jogurtu, studeni 2016.:
Slovensku kakvoću Božićnog jogurta dodatno potvrđuje znak »Bez GMO – prerađeno/proizvedeno bez genetski modificiranih organizama«.

Stručna javnost je više puta nagradila kakvoću Božićnog jogurta. Ove je godine primio veliku zlatnu medalju na 30. međunarodnom ocjenjivanju mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru 54. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambenih proizvoda AGRA u Gornjoj Radgoni. Godine 2015. je Božićni jogurt ponosno zablistao sa zlatnom medaljom.